Hovory s t. g. m. (tápajícím genetickým materiálem) 4

17. 01. 2020 9:30:29
„Tenhle králík spí,“ ukázal Majky na mrňouse ležícího na boku. Oči vypoulené a na něm hejno much. „Víš Majky, ten králíček neusnul, on je mrtvej.“ „Není mrtvej, má tam chleba,“ odvětil s neoblomnou dětskou logikou.

Hovory s t. g. m. (tápajícím genetickým materiálem) 4

Vánoce léta Páně 2013 jsme měli trávit v novém domě. Ale jak je u nás už dobrým zvykem, vše se zadrhlo. Prodali jsme byt, abychom měli finance na dokončení domu, a novým majitelům slíbili, že se do konce listopadu vystěhujeme. Bohužel až při malování jsme zjistili, že stavební firma udělala křivé stropy. Nebyla to jediná závada, která „vyplavala na povrch“, ale rozhodně ta největší. Pro nás to znamenalo další přechodný podnájem. Když jsme se v únoru do nezkolaudovaného domu nastěhovali, ležel jsem tu první noc na zemi, koukal do stropu a nemohl uvěřit tomu, že konečně bydlíme. Navíc jsem pořád ještě věřil, že si za to martyrium zasloužím to slíbené třetí bejby. Do třetice holčičku. Čekám na ni dodnes. Nejspíš se jí dočkám až s druhou ženou?

Hned na jaře jsem se pustil do stavby garáže. Jelikož jsme stále každou korunu třikrát obraceli, objednával jsem materiál po částech. A v létě jsem se zasekl na tom, že mi další tvárnice ve stanoveném termínu nedodali. Na místo abych využil volný víkend k zevlování, započal jsem další stavbu, tentokrát dětského domečku. Což se zase nelíbilo mému otci, který mi vyčítal, že nezdím. Skutečnost, že nemám cihly, mě v jeho očích nikterak neomlouvala.

„Děláš tady pitomej domeček, místo abys dodělal garáž,“ opakoval pořád dokola.

Když mi o týden později konečně dovezli cihly a já se znovu pustil do zdění, slyšel jsem pro změnu „a kdy doděláš ten domeček?“

Náš dům (i domeček před ním) leží na strategicky významném místě. Je od něj stejně blízko do krematoria i domova důchodců. Cca 200 metrů vzdušnou čarou. Takže když jsme na zahradě stloukali palety a prkýnka, zaujal Dádu kouř valící se z krematoria. Já si ho v zápalu práce vůbec nevšimnul. I proto, že jsem stále po očku pozoroval Majkyho, u kterého jsem pojal podezření, že je snad synem samotného Thora. Neustále lítal po pozemku s jedním či dvěma kladivy. Na kladivech tou dobou dost ulítával a mnoho jich poztrácel či zničil.

Dáda stále fascinovaně zíral na dým valící se z komína, „ty jsou ale hloupý.“ Přerušil jsem práci na domečku, „kdo je hloupej?“ nechápal jsem.

„No tamhle,“ ukázal směrem ke krematoriu, „vedro jak blázen a oni pořád topí, “ kroutil hlavou, „čím budou topit v zimě? Horko těžko jsem zadržoval smích.

„Z toho bych rozhodně strach neměl,“ uklidnil jsem ho, „něco se najde,“ a dál to nerozpitvával.

Problematiku smrti jsem protentokrát se syny probírat nemusel. Na tu došlo až za dva roky. Naši odjeli na dovolenou a tak jsme se museli se sestrou postarat o chatu a hlavně králíky. Zatímco jsem do vrchních kotců rozděloval seno, zrní a řepu, tříletý Majky si zkoumavě prohlížel jeden z těch spodních.

„Tenhle králík spí,“ zatahal mě za triko jednou rukou a druhou mi ukázal, kterého má konkrétně na mysli. Byl to takovej mrňous, ledva opustivší kojící matku králíkovou. Ležel na boku, oči vypoulené a na něm hejno much.

„Víš Majky ...“ otcovsky jsem ho poučoval, „ten králíček neusnul, on je mrtvej.“

„Není mrtvej, má tam chleba,“ odvětil s neoblomnou dětskou logikou.

„Chleba tam sice má,“ dal jsem mu za pravdu, „ale ani se ho nedotkl, protože ... je mrtvej.“ Majkymu ta informace šrotovala v hlavě, ale neříkal nic.

„Co s ním budeme dělat?“ připomněl mi Dáda, že jakožto nejstarší bych měl převzít iniciativu.

„Zavoláme přítele na telefonu,“ přenesl jsem zodpovědnost o generaci dál, „děda nám řekne, kam ho pohřbít.“

Řekl. Nahoře na stráni u plotu. Že králík nejspíš pojde, už věděl z předešlého dne od ségry. Už byl načnutý, proto ho přemístila na samotku, izolovala od bratrů a sester. Rýčem jsem vykopal díru, králíka do ní šoupl na lopatě a zaházel ho hlínou. Dáda mezitím udělal malý dřevěný křížek a zapíchl ho vedle hrobu. Majky přešlapoval opodál a sledoval naše počínání.

„Víš Dádo, když králík ... nebo člověk umře ...“ jal jsem se vysvětlovat bez toho, že bych měl promyšleno zakončení.

„Já vím, tati,“ přerušil mě, „mamka už mi to dávno vysvětlila.“

S Majkym zřejmě stejnou řeč nevedla, protože mu přišlo, že jsme ho zasadili, jak na jaře brambory. „Až ten králík vyroste, tak ho zase vykopeme?“ neváhal se s námi podělit o své myšlenky.

Autor: David Snítilý | pátek 17.1.2020 9:30 | karma článku: 21.76 | přečteno: 528x

Další články blogera

David Snítilý

Podzimní balada

Vdávala jsem se mladá, protože jsem musela. Byla jsem v očekávání, což doma nikdo nečekal. Rodiče se domnívali, že jsem slušná katolická dívka. Přišla jsem o věneček na vesnické tancovačce a pak plačce svěřila se sestře Kačce.

15.3.2024 v 17:00 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 391 | Diskuse

David Snítilý

Drahá tma

Jenže láska je mocná čarodějka a Montekové a Kapuleti měli v porovnání se Skleničkovými a Korbelovými vřelé sousedské vztahy. Obzvláště poté, co Patrik podlehl Sářině půvabu a začal se s ní tajně scházet.

17.2.2024 v 8:30 | Karma článku: 16.74 | Přečteno: 462 | Diskuse

David Snítilý

Sexy seznamka pro zadané (Tvoje hvězda & Big Mig)

Laura utekla od despotického manžela ke kamarádce Markétě. Richard prosil, omlouval se, sliboval, vyhrožoval a nakonec poslal sms, že jestli se nevrátí, skočí pod vlak. Marky mu z Lauřina mobilu poslala odkaz na jízdní řád vlaků.

26.1.2024 v 15:50 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 475 | Diskuse

David Snítilý

... a co když to vzdám? (Bez dcerky neodejdu)

Mým prosbám, abychom navštívili poradnu či psychologa, se Tonda vždy vysmál s tím, že jediný blázen, co potřebuje lékařskou péči, jsem tu já. A zmínka o rozvodu ho v tu ránu rozpálila do běla a mně zčervenaly tváře. Nikoli studem.

13.1.2024 v 8:14 | Karma článku: 22.63 | Přečteno: 574 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Jaroslav Herda

"Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře", napsal Jiří Paroubek.

"Na celé čáře" považuji za hodnocení přinejmenším zavádějící či matoucí. Rozhodně nevhodné v tomto případě.

19.3.2024 v 7:38 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 70 | Diskuse

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 8.81 | Přečteno: 195 | Diskuse

Alena Bures

Recenze: Jana Slaninová - Sex, prachy a potíže

Černá holka, narozená bílým rodičům. A k tomu reálie socialistické Prahy. Inu, tady se dají tušit problémy. Nebude jich málo, stejně jako toho ostatního z názvu...

18.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 6.98 | Přečteno: 275 | Diskuse

Alena Bures

Dvojrecenze: Maryla Adamcová - Krycí jméno Hortenzie + Hra tety Hortenzie

Vy neznáte majora Smithe? To máte ale smůlu... Nebo štěstí? Jak se to vezme. Tenhle typan a tulák po mezihvězdných dálkách stojí za poznání. Ovšem je otázkou, zda známost s ním není další z potíží, které major řeší (a způsobuje)

18.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma článku: 19.09 | Přečteno: 893 |
Počet článků 178 Celková karma 19.36 Průměrná čtenost 659

Magnet na průsery, trapasy a zranění. Opačným pólem svojí osobnosti odpuzuji prachy a úspěch. Píšu prózu, texty a básně.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...